• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/TrabzonBasket
  • https://www.twitter.com/TrabzonBasket
  
Üyelik Girişi
Bölümler

Gürbüz GÜRBÜZOĞULLARI

Gürbüz GÜRBÜZOĞULLARI ( Trabzonspor Basketbol A Takımı Kondisyoneri) kimdir

gurbuzogullari@trabzonbasket.com

EDİTÖR NOTU : Gürbüz GÜRBÜZOĞULLARI, kendi dalı olan "kondisyonerlik" ile ilgili bilgi ve birikimini, basketbol ve diğer amatör branşların istifade edebileceği şekilde  bizlerle paylaşacaktır.Sormak istediğiniz kendi dalıyla ilgili her türlü bilgiyi yukarıdaki e-posta adresi vasıtasıyla sorabilirsiniz.


TAKIM OLMAK… 15 Kasım 2009 21:52:28


Basketbol organizasyonunda başarıyı elde etmek; düzenli, sürekli,planlı ve programlı antrenman kapasitesini artırmakla mümkün olmaktadır. Yüksek antrenman kapasitesine ulaşmak antrenör ve sporcuların, antrenman bilgi seviyesi ve mevcut bilgilerini uygulayabilirlikleri ile doğru orantılıdır.

 Kondisyon antrenmanı ile geliştirmek istediğimiz becerilerimiz, Temel Motorik Özelliklerdir. Bunlar, ana başlık olarak; Kuvvet, Sürat, Dayanıklılık ve Koordinasyondur. Hazırlık döneminde geliştirilmesi gereken Birim Kuvvet, Maksimum Kuvvet, Dayanıklılık gibi temel özellikler sezona başlamadan, Kuvvette Devamlılık, Süratte Devamlılık antrenmanları ile ilerletilmelidir. Sezon süresincede Sürat, Patlayıcılık, Reaksiyon Zamanı ve Koordinasyon antrenmanları ile desteklenerek başarı yolunda devam edilmelidir.

 Bütün bu Temel Motorik Özelliklerimizi geliştirebilmek için ise Hazırlık Döneminde Dayanıklılık antrenmanları kapsamında Vital kapasite ( maksimum oksijen alma ve kullanma kapasitesi ) geliştirilmelidir. Sezon öncesi ve sezon içinde yapılacak olan Sürat, Kuvvette Devamlılık, Patlayıcılık antrenmanlarında kaliteli antrenman yapabilme sağlanmalıdır.

 Makro ( uzun süreli ), Mezo ( orta süreli ), Mikro ( kısa süreli ) antrenman programları Temel Antrenman Dönemi, Gelişim Antrenman Dönemi ve Üst Düzey Antrenman Dönemi olarak planlı, programlı ve düzenli olarak ( kontrol altında ) yürütülmelidir.
 Basketbol sporunun yaklaşık % 20’ si aerobik, % 80’ i anaerobiktir.
 Bir takım oyunu olan Basketbol da Genel Antrenman mı yapılmalıdır ? yoksa Kişiye Özel Antrenman mı yapılmalıdır ?

 Sportif başarı için ( bireysel veya takım sporu ) EKİP şarttır. Tüm dünya bunu kabul etmiş ve başarıya giden yolun EKİP ÇALIŞMASI’n dan geçtiğini görmüştür.

 Yöneticilik, Menajerlik, Baş Antrenörlük, Kondisyonerlik, Fizyoterapist ve Masörlük ayrı birer uzmanlık dalıdır. Dünyadaki hiçbir SPOR ADAMI bu özelliklerin hepsini veya birkaçını bünyesinde bulunduramaz. Keza, kısmen bir kaçını barındırsa da VERİMLİ olarak aynı anda birkaç işi bir arada yapamaz.

Antrenmanın teknik, taktik ve kondisyonel branşları ayrı birer uzmanlık dalıdır.
Antrenmanın kondisyon bölümünü irdeleyecek olursak Genel Bilgiler; Genel Bilgidir. Genel Bilgilerle yapılacak olan çalışmalarda, çoğunlukla; Genel ( vasat ) sporcular ve takımlar meydana gelir.

Genel antrenmanla birlikte uygulanan testler sonucu Özel antrenmanlar yapılması ,Özel sporcular ve takımlar ( Şampiyonlar ) meydana getirir.

Genel antrenman, Özel antrenman ve Form dönemlerini irdeleyecek olursak; bilinen, bilinmekle beraber uygulanamayan, uygulamaya çalışırken doğru teknikler ve açılarda yaptırılamayan, yaptırılamamakla birlikte önem ve sırasını bilmemekten dolayı doğru yaptırılamayan çok önemli detaylar karşımıza çıkar.

Bu detaylar; Genel ve Özel Mukavemet ( dayanıklılık ) için, Sürat ve Süratte Devamlılık için, İlk adım ( reaksiyon zamanı ) için;
Hangi mesafeler, kaç tekrar ve kaç set yapılmalıdır ?...
Antrenman grafiği nasıl bir eğri veya doğru çizmelidir ?...
Tekrar ve set araları hangi amaca yönelik;
Nabız kaç olduğunda dinlenme başlamalı ?...
Nabız kaç olduğunda çalışma tekrar başlamalıdır?...

Kuvvet, Kuvvette Devamlılık ve Patlayıcılık için sadece kısa bir yatay sıçrama sonrası Plyometrik ( dikey ) sıçramalara mı geçilmeli ? sezon içinde hangi aralıklarla, hangi sıklık, süre, set, tekrar ve yoğunlukta Deep Jump             ( derinlik sıçramaları ) yapılmalıdır ?...

Bütün bu antrenman bilimi metodları uzman kişiler tarafından genel          ( takım ) ve özel ( bireysel ) olarak sporculara gelişimleri takip adilerek sistematik bir şekilde uygulatılmalıdır.

Kondisyon antrenmanları plan, program, düzen ve doğru yüklenmelerle yapılmadığı taktirde, bir takımın oyun set ve taktikleri ne kadar mükemmel olursa olsun;
1. Bireysel performans düşük olacağından başarı yakalanamaz.
2. Sezon öncesi veya içinde sakatlıklar yaşanır.
3. Sürantrene ( fizyolojik veya psikolojik yıkım ) yaşanır.
4. 
Herşey düzenli bir şekilde yürütüldüğünde bile elimizdeki materyal  insan ( sporcu ) faktörü olduğu için, bazı takımların uyguladığı reçete antrenman,        ( antrenör hazırlar, gönderir fakat, takımın veya sporcunun başında durup yaptırmadığı, hataları düzeltemediği antrenmanlar  ) sporcuların antrenörün kontrol ve denetimi altında olamaması nedeni ile sporcuların o gün, o hafta veya o dönem içerisinde antrenmana yapılması gereken acil müdahaleler ( değişiklikler ) yapılamadığı için bireysel veya takım olarak olumsuz etkilenmesine yol açar.

Sonuç olarak EKİP çalışması yapılmalı, düzenli, planlı ve programlı         ( makro, mezo ve mikro dönemleri içeren ) çalışılmalıdır.

EKİP’ in birer parçası, zincirin birer halkası olan, Menajer, Baş Antrenör, Kondisyoner ve Fizyoterapist her antrenmanın başladığı ilk andan son bitiş anına kadar takımla ( TAKIM buna denir ) birlikte olmalı, herkes işini yapmalı, herşey kontrol altında olmalı, hazırlanan planlara rağmen antrenman içinde yapılması gereken ( sakatlıkları engellemek, performansı artırmak için ) değişiklik ve müdahaleler hemen yapılmalıdır.

EKİP ‘ in TAKIM ‘ın bir parçası, zincirin bir halkası tüm sezon boyunca, her gün, her antrenman düzenli ve sürekli EKİP ‘e dahil olmazsa yapılması gereken müdahaleler yapılamayacağından zaman içerisinde problemler yaşanır ve hedeften uzaklaşılır.


Gürbüz GÜRBÜZOĞULLARI


Yazarın Diğer Yazıları