• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/TrabzonBasket
  • https://www.twitter.com/TrabzonBasket
  
Üyelik Girişi
Bölümler

ANTRENNMAN VE SOLUNUM SİSTEMİ

Gürbüz GÜRBÜZOĞULLARI ( Trabzonspor Basketbol A Takımı Kondisyoneri) kimdir

gurbuzogullari@trabzonbasket.com

EDİTÖR NOTU : Gürbüz GÜRBÜZOĞULLARI, kendi dalı olan "kondisyonerlik" ile ilgili bilgi ve birikimini, basketbol ve diğer amatör branşların istifade edebileceği şekilde  bizlerle paylaşacaktır.Sormak istediğiniz kendi dalıyla ilgili her türlü bilgiyi yukarıdaki e-posta adresi vasıtasıyla sorabilirsiniz

ANTRENMAN VE SOLUNUM SİSTEMİ 07 Aralık 2009 14:52:28
    
 İstirahat halinde insan dakikada 16 – 18 defa soluk alır. Her solukta ise 500 – 600 ml. arası hava alır. Bir dakikada aldığı hava miktarı ise dakikalık soluk volümünü ( hacmini ) meydana getirir.


 İş halinde olmayan bir kişinin dakikalık soluk volümü 5 – 7 litredir. Yük altında bu miktar 120 litreye, bazı ağır çalışmalarda ise 140 litreye kadar çıkabilir.
 Alınan hava akciğerdeki alveollere gelir. Bu bölümde % 14 – 15 oksijen ve % 4,9 – 6,9 arasında karbondioksit vardır. Alveollerde bu oksijen ve karbondioksit oranının değişikliği, bir basınç farklılığı doğurur. Alveoldeki oksijen basıncının fazla oluşu, kılcal damarlarla alveol etrafında mükemmel bir gaz alış verişini sağlar. Alveoldeki oksijen basıncı fazla olduğu taktirde, soluk sayısı artar. Deniz seviyesinden yükseldikçe hava ve basınç, buna paralel olarak oksijen azalır. 550 m. yükseklikte oksijen miktarı normal düzeyin yarısına düşer. Belirli yüksekliğe kadar organizma eksilen oksijenin meydana getireceği kötü neticeleri önlemek için kandaki hemoglobin miktarını artırır. Yüksek bölgelerde yaşayan kişilerin kanında fazla hemoglobin bulunmasının gerçek nedeni bu sebeplerdir.


 Havanın, solunum esnasında alınan ve verilen havaya göre oranı % 33’tür. Bu % 33’deki karbondioksit miktarı fazladır. Alınan hava, akciğerlerde hava ile karışır. Bu karışım neticesi akciğerlerdeki havanın karbondioksit oranının, dolayısı ile de karbondioksit basıncının artmasını meydana gelir. Bu menfi etkili durum, derin nefes alma ile giderilebilir. Derin nefes alındığı taktirde % 33’lük artık hava oranı %20’ye düşer. Bu durum alveoldeki oksijen basıncını artırır. Artan oksijen basıncı ile organizma daha fazla oksijen ortamında çalışır.
 Antrenmanlarda, önce bilinçli olarak sporcuyu daha derin nefes almaya alıştırma çalışmaları, aradan kısa bir zaman geçince otomatik olarak derin nefes alma alışkanlığı doğurur. Kazanılan bu alışkanlık ile sporcunun hem vital kapasitesini, hem de alınan oksijen miktarını artırmak mümkündür.
 Büyük yüklenmeleri gerektiren sportif alıştırmalarda, özellikle ağırlık çalışmalarında soluk baskı altında tutulur ( preslenir ) ve aniden sert şekilde dışarı atılır. Soluğu baskı altına almak kılcal damarların ezilmesine, dolayısıyla dokunun kan sağlamasına ara vermeye neden olur. Bunların doğal sonucu olarak da çabuk yorgunluk meydana gelir.    

Gürbüz GÜRBÜZOĞULLARI


Yazarın Diğer Yazıları      
Yorumlar - Yorum Yaz