• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/TrabzonBasket
  • https://www.twitter.com/TrabzonBasket
  
Üyelik Girişi
Bölümler

Antrenman ve Kalp-Kan Dolaşımı

Gürbüz GÜRBÜZOĞULLARI ( Trabzonspor Basketbol A Takımı Kondisyoneri) kimdir

gurbuzogullari@trabzonbasket.com

EDİTÖR NOTU : Gürbüz GÜRBÜZOĞULLARI, kendi dalı olan "kondisyonerlik" ile ilgili bilgi ve birikimini, basketbol ve diğer amatör branşların istifade edebileceği şekilde  bizlerle paylaşacaktır.Sormak istediğiniz kendi dalıyla ilgili her türlü bilgiyi yukarıdaki e-posta adresi vasıtasıyla sorabilirsiniz.


ANTRENMAN VE KALP – KAN DOLAŞIMI

05 Aralık 2009 10:14:32

 Antrenman esnasında dolaşım sistemi aktif dokulara gerekli kanı temin eder. Uzun süren antrenmanlarda dolaşım sistemi artmaya başlayan vücut ısısını sabit tutmaya çalışır. Antrenmana ; dolaşım sistemi sporcunun cinsiyet, yaş, vücut yapısı ve kondisyon düzeyine göre tepki verir. Normal koşullarda, istirahat halinde kalbin dakikada tüm organizmaya gönderdiği kan 5 – 9 litre arasındadır ( kalp dk. volümü ). Antrenman yaparken nabız yükselir, tempo arttıkça nabızda maksimale ( 200 civarı ) doğru yükselir. Antrenmansız insanda yatar istirahat halinde 100 cc, dik durumda istirahat halinde 60 – 70 cc, maksimal antrenmanlarla kalbin bir defada attığı kan miktarı, yani atım volümü 125 cc kadardır. Sporcuda bu 200 – 210 cc’ ye kadar çıkar.


 Antrenmanın kalp üzerine çok çeşitli etkileri vardır;


1. Kalp odacıklarının hacmi büyür. Bu büyümeye ‘ Dilatation ‘ denir. Kalp odacıklarının büyümesi ile kalbin hem içerisine aldığı kan miktarı artar, hem de bir dakikalık volümü yükselir. İyi antrene edilmiş sporcularda kalbin yük altında pompaladığı kan miktarı dakikada 37 litreye kadar çıkabilir.


2. Antrenman sonucunda kalp kaslarında hipertrofi denilen gelişme; kalınlaşma, kuvvetlenme meydana gelir. Bu gelişimle, kalbin pompaladığı kan daha güçlü olarak organizmaya dağıtılır.


3. Antrenmanla kalbin ağırlığı normal 250 – 300 gramdan sporcu kalbi denilen 450 – 500 grama kadar yükselir. Bu büyüme, sıhhatli bir büyümedir.


4. Kalp antrenmanla daha ekonomik çalışma yeteneği kazanır. Örneğin; antrenmanlı kişilerde bu 37 – 45 arasındadır.


5. Kalp kaslarındaki kılcal damarlar, antrenmanla çaplarını genişletirler. Bu gelişimler ile kalp adalelerine gelen oksijen miktarı artar. Daha fazla kan, daha fazla oksijen ortamında çalışan kalp, yüklenme esnasında zorlanmadan çalışır.


6. Kalpte hazır depo edilen bir kan miktarı vardır. Kalp her atışta içerisinde bulunan bütün kanı dışarı atmaz. Atılmayan ve kalpte kalan bu miktara hazır depo denir. Antrenmanla kalp odacıkları büyüdüğünden kalpteki hazır depo miktarı ile organizmaya daha fazla kan depolanır. Bu ise, ani yük altında bile organizmanın gerekli enerji ve oksijene sahip olmasını, dolayısı ile güç veriminin artımını sağlar.

Gürbüz GÜRBÜZOĞULLARI


Yorumlar - Yorum Yaz