• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/TrabzonBasket
  • https://www.twitter.com/TrabzonBasket
  
Üyelik Girişi
Bölümler

YE + İÇ = ZAYIFLA

Gürbüz GÜRBÜZOĞULLARI ( Trabzonspor Basketbol A Takımı Kondisyoneri) kimdir

gurbuzogullari@trabzonbasket.com

EDİTÖR NOTU : Gürbüz GÜRBÜZOĞULLARI, kendi dalı olan "kondisyonerlik" ile ilgili bilgi ve birikimini, basketbol ve diğer amatör branşların istifade edebileceği şekilde  bizlerle paylaşacaktır.Sormak istediğiniz kendi dalıyla ilgili her türlü bilgiyi yukarıdaki e-posta adresi vasıtasıyla sorabilirsiniz.


YE + İÇ = ZAYIFLA  25 Kasım 2009 00:15:43

           Sezon öncesi hazırlık döneminde sporcular fazla kilolarından ( yağlardan ) kurtulmak isterler. Bazı sporcular antrenmanın yoğunluk ve kapsamını artırarak, bazıları da diyet yaparak zayıflamaya ( vücut yağ oranını normale getirmeye ) çalışırlar.
           Bu yazımızda , günümüzün en ileri zayıflama sistemi olarak kabul edilen “ KARBONHİDRAT ” rejimi hakkında sizleri bilgilendirmek istiyoruz. Zayıflamak veya kilonuzu muhafaza etmek, sadece aldığınız besinlerdeki Karbonhidrat miktarını ayarlamakla mümkün olabilecektir.
           Yiyeceklerdeki kalori değerinin bu rejimle hiçbir ilgisi yoktur. Bünye, ihtiyacı olan kaloriyi alır ve yakar. Ancak ihtiyaçtan fazla Karbonhidrat, lüzumsuz bir yağ tabakası halinde vücudumuzda kalır ve şişmanlamamıza sebep olur.
           Mesela, bir parça et bol kalori ihtiva ettiği halde, Karbonhidrat değeri bakımından çok azdır; yani istenilen miktarda yenebilir. Buna karşılık bir elma, çok az kalori ihtiva etmesine rağmen Karbonhidrat bakımından çok zengindir. Bu bakımdan dikkatle yenmesi gereken bir besindir. O halde şişmanlamanın sebebi çok yiyip içmekten ziyade, yenilen gıdalara dikkat etmemek şeklinde özetlenebilir.
           Uzmanlar 15 yıldır başarıyla tatbik edilmekte olan bu rejimi  “Dikkatle okuyup hassasiyetle tatbik ettiğiniz taktirde, kısa bir süre sonra dilediğiniz formu bulabileceğinizden emin olabilirsiniz “ diyorlar.
           Karbonhidrat bünyemizin vitamin, protein, yağ gibi ihtiyaç duyduğu bir maddedir. Ancak bu maddenin vücutta aşırı derecede birikmesi zamanla yağa dönüşmekte ve dolayısıyla şişmanlamamıza sebep olmaktadır.
           Vücudumuzun günlük karbonhidrat ihtiyacı 70 ile 75 ünitedir. Bu miktarı her gün aldığımız taktirde, normal kilomuzu muhafaza edebiliriz. Fazla kilolarımızdan kurtulmak için bu miktarın 40 ile 60 ünite arasında tutulması gerekmektedir. Her gün 40 – 60 ünite Karbonhidrattan fazla almadığımız taktirde ilk hafta 2 – 3 kilo, müteakip                                                                                                                            
haftalar, yani 5’nci veya 6’ncı hafta sonunda 5 – 7 kilo verdiğimizi müşahede edeceğiz. 20 kilo vermek isteyenler için rejim süresi 6 aydır.
           Bu rejimde aç kalmak bahis konusu olmadığından; uygulanan diğer rejimlerde aç kalmaktan dolayı oluşan psikolojik baskı ortadan kalkmış olmaktadır.
           Listemizde Karbonhidrat değeri çok az veya sıfır olan bütün gıdalardan her gün istediğiniz kadar yiyebilirsiniz. Yeter ki günde 40 - 60 karbonhidrat ünitesini geçmeyiniz. Zayıflama rejimlerinde esas olan aç kalarak vücudumuzu vitamin, protein ve diğer besinlerden mahrum bırakmak değildir.
           İştah kesici haplarla veya hiçbir şey yemeyerek zayıflamanız mümkündür. Ancak hayatınız boyunca hap almayı veya aç kalmayı herhalde düşünemezsiniz?... Bu metotlar tamamen yanlış ve zararlıdır.
           Rejim süresinde Karbonhidrat değeri çok yüksek olan şekerden uzak durmamız gerekmektedir. Zira 1 kesme şeker 12 ünite Karbonhidrat ihtiva eder. Hiçbir şey yemesek dahi, günde 2’şer şekerli 3 bardak çay içmek rejimin bozulması için kafidir. Çünkü 3 bardak çayda 6 adet kesme şekeri kullanmış oluyor ve 6  12 = 72 ünite karbonhidrat almış oluyoruz. ( şeker yerine sakarini tercih ediniz ).
           Bilumum hamur işlerinden kaçınmalısınız. Bu besinlerin, listemizde göreceğiniz gibi karbonhidrat değerleri çok yüksektir. Çok istenirse, ancak çok ölçülü miktarda yemenizi tavsiye ederiz.
           Et, balık, yumurta, peynir gibi gıdaları; arzu ettiğiniz kadar yiyebilirsiniz.        ( yağlı et dahil ).
           NOT : Bu rejimi uygulayanların herhangi bir hastalıktan şikayetleri olmaması veya tedavi altında bulunmamaları gerekir. Bu gibi hallerde bir hekime danışılmalıdır.
           Aşağıdaki listede, bazı gıdalarımıza ait karbonhidrat miktarlarını bulacaksınız.
           ( * ) Ünite : Besinlerin ihtiva ettiği karbonhidrat miktarı için kullanılan bir ölçü birimidir. 

Diyetle ilgili listeler ve yazının tüm detayı için TIKLAYINIZ

Gürbüz GÜRBÜZOĞULLARI

Yorumlar - Yorum Yaz