• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/TrabzonBasket
  • https://www.twitter.com/TrabzonBasket
  
Üyelik Girişi
Bölümler

Atıcılık Takımımız Yokolmak Üzere

Atıcılıkta Şampiyon Olmanın Bedeli 15 Temmuz 2010 23:54:59

Atıcılık Takımımız Yokolmak Üzere

Şampiyonluktan şampiyonluğa koşan Trabzonspor Atıcılık Takımı, Hüseyin Avni Aker Stadı'nın yanındaki poligonun yıkılması nedeniyle dağılma noktasına geldi.

Trabzonspor Taraftarlar Birliği "bordomavi.net" sitesine röportaj veren Trabzonspor Atıcılık Takımı Kaptanı Murat Örgün, takım olarak ateşli silahlar branşında kısıtlı imkânlara rağmen Türkiye Şampiyonları ve Türkiye rekorlarını elinde bulundurduklarını, yine bu kısıtlı imkânlarla yurt dışında Balkan rekoru, Balkan şampiyonluğu, Avrupa 3.'lüğü ve takım şampiyonlukları kazandıklarını söyledi. Bu derece başarılı bir takımın poligonun yıkılması nedeniyle antrenman yapacak yer dahi bulamadığını ifade edeNÖrgün, "Poligonun yıkılmasının ardından atıcılık malzemelerimiz düzensiz bir şekilde Avni Aker Stadı'nın altına atıldı ve çürümeye terk edildi. Poligon yıkıldıktan sonra sporcular için antrenman yeri gösterilmedi, sporcular kendi hallerine bırakıldı. Kimi evinin bodrumunda kimi limanda antrenman yapmaya çalışıyor. Birçoğu da yapamıyor" dedi.

Röportaj Haberin Tamamı

Öncellikle sizden başlayalım Murat Örgün’ün atıcılık kariyerini bize söyleyebilir misiniz ?

Atıcılığa 2001 yılında başladım, 9 yıldır bu sporu yapıyorum. 7 kez Türkiye Şampiyonu oldum. 5 Kez Türkiye ikinciliği, 4 kez de Türkiye üçüncüğüm var. Takımım 2 kez Türkiye rekoru kırdı. 2 kez Milli ve Akdeniz oyunlarında 9. oldum.

Atıcılık takımımız hakkında bizleri biraz bilgilendirir misiniz ? Kuruluşundan bu güne kadar elde ettiğimiz başarılar nelerdir?

Trabzonspor Atıcılık Takımının 40 yıllık bir maziye sahip. Bu süreçte elde ettiği derecelerle Türkiye’nin en iyi atıcılık takımı olmayı başarmıştır. Milli takıma en fazla oyuncu veren takım, Türkiye’de en fazla madalya alan ve en fazla rekor kıran atıcılık takımıdır. Ateşli silahlar branşında kısıtlı imkânlara rağmen Türkiye Şampiyonları ve Türkiye rekorlarını halen daha elinde bulundurmaktadır. Yine bu kısıtlı imkânlarla yurt dışında Balkan rekoru, Balkan şampiyonluğu, Avrupa 3.lüğü ve takım şampiyonlukları almışlardır.

Atıcılık Takımımız kaç oyuncudan oluşmaktadır?

2 sene öncesine kadar 20 aktif sporcumuz bulunuyordu. Bu 20 sporcudan 11’i milli sporcuydu. Şuanda kulübümüzde 7 aktif sporcumuz kalmıştır. Bu 7 kişide milli sporcudur. Takımımızın bu denli dağılmasındaki en büyük neden poligonumuzun elimizden alınmasıdır.

Atış Poligonu ile ilgili sıkıntınızı biraz daha açabilir misiniz ?

Poligonun yıkılması son dönemlerde gündemdeydi. 2009 haziranında Takım olarak hocamız Zeki Altıntaş ile birlikte Akdeniz Oyunların’ da bulunduğumuz sırada poligonun yıkıldığı haberini aldık. Poligon acele bir şekilde yıkılıp Atıcılık malzemelerimiz düzensiz bir şekilde Avni Aker Stadyumunun altına atıldı ve çürümeye terk edildi. Poligon yıkıldıktan sonra sporcular için antrenman yeri gösterilmedi , sporcular kendi hallerine bırakıldı. Kimi evinin bodrumunda kimi limanda antrenman yapmaya çalışıyor. Bir çoğuda yapamıyor.

Poligonun yapılması GSİM sorumluluğunda mı? GSİM bu süreçte konu ile ilgili bir açıklama yaptı mı ?

Poligonun Gençlik spor genel müdürlüğü tarafından yapılacak. Ödeneği il müdürlüğüne gönderilmiş ama bir faaliyet yok. GSİM bu konuda hiç bir açıklama yapmadığı gibi yerel basına “biz onlara yer gösterdik çalışmadılar” diye de bir yalan ortaya attılar.

2009 yılı BMN Taraftar Ödül Törenimizde Belediye başkanımızın en kısa sürede yeni poligon yapacağız sözü vardı. Bu konuda bir gelişme oldu mu?

Bu konuda Belediye Başkanımızdan orada verdiği söz dışında hiçbir açıklama duymadık okumadık. Şu ana kadar bizim bu sıkıntımızın çözümüne dair hiçbir çabası olmadı.

Atıcılık takımımızın dağılmaması ve yine geçmişteki gibi başarılı sporcuları yetiştirmesi için poligon sıkıntısı dışında yapılması gerekenler sizce nelerdir?

Öncelikle antreman yapabilecek bir yere sahip olmak istiyoruz. Bir sıkıntımız olduğunda sesimizi duyacak yöneticiler istiyoruz. Bunlar bizim başarılı olmamız için yeterli olacaktır.



Oyuncular ve hocanızla beraber bu durumu aşabilmek, sesinizi duyurmak adına neler yaptınız ve ilerleyen zamanlarda neler yapmayı düşünüyorsunuz?

Sesimizi duyurmak için yapabildiğimiz yerel ve ulusal basında haber yapmak oldu. Atv ana haber bülteninde sıkıntılarımızı içeren bir haber yayınlandı.İlerleyen günlerde Valimizin yanına çıkmayı düşünüyoruz.

İmkânsızlıkların haricinde en büyük rakibiniz neydi ?

Türkiye’de rakibimiz yoktu zaten. En büyük rakibimiz yabancı devletlerin askerleri.

Poligon sıkıntısından başka malzeme alımında sıkıntılarımız var. GSİM de ödenek olmadığı için malzeme alımında problemlerimiz oluyor. Bu konuda Trabzonspor’u ikna edebildiğimiz zaman bir kaç malzeme aldırabiliyoruz. Yardımcı antrenör sıkıntımız var. Birinci antrenör Zeki Altıntaş bütün takıma yetmeye çalışıyor. Bu da iyi sporcularla fazla ilgilenememesine yol açıyor. Destek olarak takımımız hiç kimseden destek alamıyor bu konuda. Sponsor arayışlarımızda çok oldu hatta sponsor verecek firma verdiği paranın %100 ünü yani tamamını vergiden gider olarak düşebiliyor. Sponsorlukla ilgili böyle bir kanunumuzda var ancak kimse tarafından bilinmiyor.

Atıcılık takımımızın Trabzonspor’a yıllık maliyeti tahmini olarak nedir?

Atıcılık takımı senede en fazla 4 müsabakaya gider.Bu müsabakalara sporcu sayısına göre maksimum 8-9 bin TL para alınır. Bu para yol masrafları,otel masrafları ve yemek masraflarını karşılamak için alınır. Federasyondan alınan harcırahlar Trabzonspor’a geri verilir. Yaklaşık 3000 TL, harcanan giderlerde vergiden düşülür. Takımımızın senede Trabzonspor’a masrafı 15 bin TL civarındadır.

Türkiye’de yarıştığınız takımlar kimler? Onların çalışma koşulları ile sizinkini kıyaslayabilir misiniz?

Türkiye’deki rakiplerimiz; Kara Kuvvetleri, Jandarma gücü, Hava Kuvvetleri, Deniz gücü, Kıbrıs Kara Kuvvetleri, Diyarbakır, Manisa, Mardin, Ankaralı sivil sporcular. Asker sporcularla malzeme konusunda yarışmamız mümkün değil. Senede 1 milyon dolarlık malzeme yatırımı yapıyorlar. Biz 10 senede 20 bin TL alamıyoruz. Onların kullandığı malzemelerin hepsi son model ve her çeşidinden bulunur. Yurt dışındaki sporcularda bile olmayan malzemeleri var. Bu koşullarda bile onları yarışmalarda geçebiliyoruz. Aslında bu imkansızlıklar içinde müthiş bir başarı. Eşi benzeri olmadığını söylemeliyim.

Uluslararası yarışmalara yabancı sporcular nasıl hazırlanıyorlar takip edebiliyor musunuz?

Yabancı sporcuların çoğunun kendine ait en az 3 antrenörü vardır. Biri atıcılıkla ilgili, biri spor psikologu, diğeri de beslenme ve fiziksel aktiviteler içindir. Bizimki gibi 30 sporcuya 1 antrenör olmaz. Sporcuların çoğu asker kökenli ve bu spor kendi meslekleri haline gelmiştir. Ülkelerinden atıcılığa büyük destek alıyorlar. Günde en az çift antrenman yaparlar. Bunlardan biri elektronik simülatör antrenmanıdır. Atıcılık için özel olarak hazırlanan test merkezlerinde; vücudun atış esnasındaki halini, hangi kasların ne kadar kasıldığı, nabız atışını ölçüp düşürmeye yarayan sistemlerle bilgi toplayıp atışlarını ona göre yaparlar. Bizde ise durum içler acısıdır.

Poligonun yıkılmasından sonraki süreçte takım olarak neler yaşadınız ?

Bu süreçte ben ve Burak Erkol kasım ayında yapılan Türkiye şampiyonasına antrenörsüz ve antrenmansız gidip 1. ve 2.olduk ve milli takım baraj puanını geçtik. Bu başarıdan sonra bile hiçbir yönetici yine antrenman yapmamız için bize yer göstermedi. Bu sebeble 2010 yılında yapılan 2 müsabakada genel olarak sporcularımızın puanları gerilemiştir.Olimpik sporcu kadrosunda bulunan sporcularımız kadrodan çıkarılmış, maaşları kesilmiş, milli takım kadrosundan da çıkarılmışlardır. Temmuz ayında yapılacak Atıcılık Dünya Şampiyonasına katılamayacaklardır. Bu sebeble 2012 Olimpiyat Oyunlarına katılma şanslarıda kalmamıştır. Aradan geçen 1 yılda poligonun parası gelmesine rağmen, projeninde bitmesine rağmen hiçbir başlangıç yapılmamıştır. Türkiye’nin Atıcılıktaki kalesi Trabzonspor’dur. Atıcılık Takımı böyle giderse tamamen dağılacaktır.

Trabzonspor’un ve Atıcılık Federasyonu’nun bu yaşadığınız sıkıntılara yaklaşımı nasıl oldu?

Poligon yıkılmadan önce yenisi en kısa sürede yapılacak şeklinde kulübümüz bizleri rahatlatıcı açıklamalar yapmıştı. Poligon yıklıkdıktan sonraki süreçte bu konu ile ilgili herhangi bir açıklama yapılmamıştır Trabzonspor Kulübü tarafından. Trabzonspor Kulübü bu konuda bizlere yeterince destek olmadı. Bizlere bu süreçte antreman yapacak yer gösterilmediği gibi malzemelerimizi muhafaza edebileceğimiz bir depo bile vermediler tesislerde.
Atıcılık Federasyonumuzun bu konuda hiçbir yaptırımı olmamıştır. Spor bakanımız Trabzon’lu olduğu halde. İnsanın içini acıtan yaralayan şeyler bunlar.
Yaşadığımız bu poligon sıkıntısının çözümü Bakanımızın bir sözüne bakar.

İnşallah sorunlarınıza çözüm bulunur. Hakikaten BordoMavi.Net Ailesi olarak bizim düşüncemiz, bu kadar başarılı ve Trabzon’un yüz akı olmuş takımın mutlak suretle hayatını mazisinden aldığı güçle devam ettirmesidir. Röportaj için teşekkürler.

Bize bu fırsatı verdiğiniz için takımım adına ben teşekkür ederim.

Kaynak : Fatih Balta - BMN Trabzon



1460 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın