• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/TrabzonBasket
  • https://www.twitter.com/TrabzonBasket
  
Üyelik Girişi
Bölümler

Gürbüz Gürbüzoğulları
ggurbuzogullari@gmail.com
YÜKLENME VE TEMEL İLKELERİ
11/03/2011

Gürbüz GÜRBÜZOĞULLARI ( Trabzonspor Basketbol A Takımı Kondisyoneri) kimdir  gurbuzogullari@trabzonbasket.com       ( Yazarın Önceki Yazıları )

EDİTÖR NOTU : Gürbüz GÜRBÜZOĞULLARI, kendi dalı olan "kondisyonerlik" ile ilgili bilgi ve birikimini, basketbol ve diğer amatör branşların istifade edebileceği şekilde  bizlerle paylaşacaktır.Sormak istediğiniz kendi dalıyla ilgili her türlü bilgiyi yukarıdaki e-posta adresi vasıtasıyla sorabilirsiniz.


YÜKLENME VE TEMEL İLKELERİ

          Sportif güç ; antrenman yüklenmesi ve dinlenme arasındaki düzenli ilişki yoluyla, organizmanın sürekli artan yüksek bedensel ve psikolojik isteklerine uyumu oranında geliştirilebilir.
          Bu nedenle, amaca yönelik güç gelişimi için yüklenme ve dinlenme arasındaki değişim ilişkisi daha önceden “ planlanmış ” ve “ düzenlenmiş ” olmalıdır. Unutulmaması gereken ilke; sportif gücün yükselmesine yalnız yüklenmelerle erişilmediği, aynı zamanda iyi düzenlenmiş dinlenme aralıklarının etkili olduğudur.
          Kuvvetli yüklenmeler sporcunun organizmasına yorgunluk verir ve bu yorgunluk da organizmanın güç yeteneğini olumsuz yönde etkilir. Bununla birlikte yeterli bir dinlenme ile yorgunluk giderilir. Organizma yeniden toplanır ve güç yeteneğini artırır.
          Sonuç olarak güç yeteneğinin geliştirilmesi şu iki ilkeye bağlıdır:
 a .     Antrenman ve müsabaka yüklenmeleri devamlılık süresi içinde basamaklı olarak yükseltilmelidir.
 b .     Bu yüklenmeyi uygularken, yüklenme ve dinlenme arasındaki ilişki öyle düzenlenmelidir ki; yüklenme sonrası organizma yeniden toparlandığı anda ( aşırı dengeleme ) diğer yüksek yüklenme uygulanmalıdır.
         Yüklenme ve dinlenme arasındaki ilişkinin düzensiz ve yanlış olması aynı zamanda güç düzeyinin yükselmemesi anlamına gelir.
         Yüklenmelere organizmanın uyum sürecinin istenilen biçimde gerçekleşmesi   ( özellikle takım oyunlarında ) oldukça zordur. Bir de yüksek güç gelişimi istenmesi söz konusu olunca bu zorluk daha da artmaktadır.
         Eğer antrenman yüklenmeleri belirli bir yüksek düzeye erişirse ve yeterince tekrar edilirse, organizmanın yüklenmelere karşı olan uyum yeteneği geliştirilir ve yükseltilir.
Belirli bir yorgunluk yaratmayan hafif yüklenmeler organizma üzerinde etkisiz kalır.
         Orta derecedeki yüklenmeler optimal bir uyum temposu sağlar.
         Yüklenmenin tekrarı ve antrenmanın sıklığı aşırı biçimde uygulanır ve optimal ölçüyü aşarsa yüklenme olumsuz etki gösterebilir ( sürantrenman ). Kuvvetli sürantrenman durumu ise büyük ölçüde güç kaybına neden olur.
         Yüksek yoğunluktaki çalışmalara uyum sağlayabilmek yalnız sporcunun beden gücü üzerinde etkili olmaz. Aynı zamanda sporcunun psikolojik gücü üzerinde de etkindir. Bilinçli ve doğru uygulanan yüklenmeler; sporcunun hem bedeni, hem de psikolojik ( mücadele gücü, hırs, vb. ) gücünü geliştirir.
Genellikle yoğun sportif uğraşı sonunda bedeni güç yeteneğinin toparlanabilmesi için birkaç günlük kısa dinlenmeler ( sürantrenman durumu hariç ) yeterlidir. Ancak aşırı yüksek psikolojik yüklenmelerin giderilmesi için daha uzun dinlenme zamanına gereksinme vardır.
         Sportif yüklenmeler sonucu elde edilen uyum sağlama zamansaldır. Çalışmalarımızda yeterli derecedeki yüklenmeler uygun zaman aralıklarıyla uzun süre yapılmazsa elde edilmiş olan güç yeteneği oldukça çabuk düşer. Sporcu uzun süre antrenmana ara verir veya yüklenmeleri kuvvetli bir şekilde düşürürse form durumunda bir düşme görülür. Güç yükseldiği oranda ileleme de o oranda azdır. Az da olsa ilerleme sağlayabilmek için yoğun yüklenmeler gereklidir.

 



5711 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Psikofizik Parametreler - 26/08/2017
Psikofizik Parametreler
Hormon Tespitleri - 08/08/2017
Hormon Tespitleri
Teknik – Taktik Spor Dalları - 02/08/2017
Teknik – Taktik Spor Dalları/Oyun Türü Spor Dalları
KAN LAKTATININ BELİRLENMESİ - 08/01/2016
Çeşitli Spor Dallarında Kan Laktat Düzeyinin Önemi ve Kan Laktatının Belirlenmesi İle Performans Kontrolü İmkanları
SPOR – MOTOR TESTLERİ - 22/11/2015
Bireysel spor – motor yetenek ve beceri düzeyinin görgül olarak sınırlandırılabilir bir veya bir çok özelliğinin araştırılmasını amaçlayan ve standart koşullar altında uygulanabilen rutin bir yöntemdir.
Mekan Ölçüleri İle İlgili Enformasyonlar - 06/11/2015
Örneğin, eskrimde isabet derecesini belirlemek amacıyla, hedef tahtası taşıyan bir kukla hazırlanmış veya rakibin göğsünde bir hedef tahtası tespit edilmiştir.
PERFORMANS TEŞHİSİ - 12/10/2015
Spor antrenmanında üç değişik enformasyon sistemi vardır. Her üç yöntem de, antrenman kapsamlarının gözden geçirilerek kontrol edildiği ve değerlendirildiği bir antrenman düzenlemesine hizmet eder.
ENERJİ HAZIRLAMA MEKANİZMASI - 29/09/2015
Organizmanın yaşayabilmesi, sürekli olarak enerji ile beslenmesine bağlıdır.
ANTRENMAN, YORULMA VE YENİLENME - 26/03/2014
Antrenman, yorulma ve rejenerasyon bütünlüğüne değinilmeden önce, farklı terimleri anlamları itibarıyla birbirinden açık olarak ayırabilmek için, bir kavram açıklaması yapılmalıdır.
 Devamı