• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/TrabzonBasket
  • https://www.twitter.com/TrabzonBasket
  
Üyelik Girişi
Bölümler

Gürbüz Gürbüzoğulları
ggurbuzogullari@gmail.com
YÜKLENME YOĞUNLUĞU
27/04/2011

Gürbüz GÜRBÜZOĞULLARI ( Trabzonspor Basketbol A Takımı Kondisyoneri) kimdir  gurbuzogullari@trabzonbasket.com       ( Yazarın Önceki Yazıları )

EDİTÖR NOTU : Gürbüz GÜRBÜZOĞULLARI, kendi dalı olan "kondisyonerlik" ile ilgili bilgi ve birikimini, basketbol ve diğer amatör branşların istifade edebileceği şekilde  bizlerle paylaşacaktır.Sormak istediğiniz kendi dalıyla ilgili her türlü bilgiyi yukarıdaki e-posta adresi vasıtasıyla sorabilirsiniz.

  YÜKLENME YOĞUNLUĞU

 Yüklenme yoğunluğu her uyarının şiddeti, yani bir uyarım seviyesinde zaman birimi içerisindeki işle tanımlanır. Yüklenme yoğunluğunda en çok kullanılan ölçü birimi; dayanıklılık ve sürat alıştırmalarında m / s veya hareket frekansı ( örneğin; ip atlama ), kuvvet ve çabuk kuvvet alıştırmalarında kg, kp, m kullanılır. Sportif takım oyunlarında ve ikili mücadelelerde yüklenme yoğunluğunu oyun ve mücadele temposu belirler. Yüklenme yoğunluğu aynı zamanda antrenmanlarda organizmanın belirli reaksiyonları örneğin dakikada 150 nabız atım sayısıyla koşma gibi. Bu durumda yoğunluğun belirlenmesi m / s gibi dıştan ölçülebilir değerler olmayıp fizyolojik parametredir. Bu örnekte iç ve dış yüklenmenin birbiriyle olan ilişkisini ortaya koymaktadır. Her alıştırma değişik yoğunlukta uygulanır. Sporcuların yüklenmelerini karşılaştırabilmek için elde edilen ölçülerin olması gerekir. Ancak; bu ölçüler antrenör – sporcu arasındaki ve uzun antrenman tecrübeleri sonucu geliştirildiğinde değer kazanır.

Maksimal Güç   Yüklenme Yoğunluğu  Nabız

%       30 – 50   Az   130 - 140 / dk
%       50 – 60   Hafif   140 – 150 / dk
%       60 – 75   Orta   150 – 165 / dk
%       75 – 80   Yüksek   165 – 180 / dk
%       85 – 100   Çok Yüksek  180 / dk


         Dayanıklılık antrenmanında yüklenme yoğunluğuna örnek ( Martin’e göre 1979 ).

Motorik özelliklerin geliştirilmesi için yüklenme yoğunluğunun belirli bir sınır değere ulaşması gerekmektedir. Örneğin; “ Hettinger ”, maksimal gücün % 30’ un altındaki yüklenme yoğunluğu ile uygulanan statik kas çalışmalarının, maksimal kuvvetin gelişmesine etkili olmadığını savunmaktadır.

 Dayanıklılık çalışmalarında, eğer kalp – kan dolaşım sisteminin gelişimi isteniyorsa, dakikada kalp atım sayısının 130’u geçmesi gereklidir.

 Kısa örneklerle belirttiğimiz gibi yüklenmeyi “ etkili ” ve “ etkisiz ” yoğunluk alanı olmak üzere ikiye ayırmak da mümkündür.

 Yüklenme yoğunluğu hem gelişim hızını hem de uyum sürecini sağlamlaştırmada oldukça etkilidir.

 Yüklenme yoğunluğunun uygulanışında şu ilkelere dikkat edilmesi gerekir:
• Uyum sürecinin çözümlenebilmesi için “ asgari yoğunluğa ” erişmek gerekir.

• Yüksek yüklemelerle yapılan çalışmalar, güç yeteneğinin çabuk gelişmesini sağlar. Ancak; uyum süreci istenilen düzeyde dengeli ve sağlam olmaz. Bu çeşit yüklenmeler, devamlı olarak yaygın yüklemelerle desteklenmelidir.

• Yüklenme yoğunluğunun uygulanışında sporcunun teknik gelişimi de dikkate alınmalıdır. Eğer teknik gelişim iyi ve hareketler istenilen düzeyde uygulanıyorsa, yüksek ve yoğun yüklemeyi uygulayabiliriz.
Antrenman sürecinin yönlendirilmesinin büyük bir bölümü; yüklenme yoğunluğu ve kapsamı arasındaki optimal değişim ilişkisine bağlıdır. Şöyle ki;

• Asgari yoğunluktan yoksun yüksek bir kapsam güç kaybı anlamına gelir.
• Asgari kapsamdan yoksun yüksek bir yoğunluk güç kaybı anlamına gelir.
• Uyum süreci, kapsam ve yoğunluk arasında optimal bir ilişki ister.



6338 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Psikofizik Parametreler - 26/08/2017
Psikofizik Parametreler
Hormon Tespitleri - 08/08/2017
Hormon Tespitleri
Teknik – Taktik Spor Dalları - 02/08/2017
Teknik – Taktik Spor Dalları/Oyun Türü Spor Dalları
KAN LAKTATININ BELİRLENMESİ - 08/01/2016
Çeşitli Spor Dallarında Kan Laktat Düzeyinin Önemi ve Kan Laktatının Belirlenmesi İle Performans Kontrolü İmkanları
SPOR – MOTOR TESTLERİ - 22/11/2015
Bireysel spor – motor yetenek ve beceri düzeyinin görgül olarak sınırlandırılabilir bir veya bir çok özelliğinin araştırılmasını amaçlayan ve standart koşullar altında uygulanabilen rutin bir yöntemdir.
Mekan Ölçüleri İle İlgili Enformasyonlar - 06/11/2015
Örneğin, eskrimde isabet derecesini belirlemek amacıyla, hedef tahtası taşıyan bir kukla hazırlanmış veya rakibin göğsünde bir hedef tahtası tespit edilmiştir.
PERFORMANS TEŞHİSİ - 12/10/2015
Spor antrenmanında üç değişik enformasyon sistemi vardır. Her üç yöntem de, antrenman kapsamlarının gözden geçirilerek kontrol edildiği ve değerlendirildiği bir antrenman düzenlemesine hizmet eder.
ENERJİ HAZIRLAMA MEKANİZMASI - 29/09/2015
Organizmanın yaşayabilmesi, sürekli olarak enerji ile beslenmesine bağlıdır.
ANTRENMAN, YORULMA VE YENİLENME - 26/03/2014
Antrenman, yorulma ve rejenerasyon bütünlüğüne değinilmeden önce, farklı terimleri anlamları itibarıyla birbirinden açık olarak ayırabilmek için, bir kavram açıklaması yapılmalıdır.
 Devamı