• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/TrabzonBasket
  • https://www.twitter.com/TrabzonBasket
  
Üyelik Girişi
Bölümler

Gürbüz Gürbüzoğulları
ggurbuzogullari@gmail.com
BECERİ ANTRENMANI
07/02/2011

Gürbüz GÜRBÜZOĞULLARI ( Trabzonspor Basketbol A Takımı Kondisyoneri) kimdir  gurbuzogullari@trabzonbasket.com       ( Yazarın Önceki Yazıları )

EDİTÖR NOTU : Gürbüz GÜRBÜZOĞULLARI, kendi dalı olan "kondisyonerlik" ile ilgili bilgi ve birikimini, basketbol ve diğer amatör branşların istifade edebileceği şekilde  bizlerle paylaşacaktır.Sormak istediğiniz kendi dalıyla ilgili her türlü bilgiyi yukarıdaki e-posta adresi vasıtasıyla sorabilirsiniz.


BECERİ ANTRENMANI


 Becerinin geliştirilmesi ile ilgili metodik bilgiler yeterli değildir. Schnabels’e göre ; temel gelişim ve bununla birlikte koordinatif yeteneklerin gelişimi çok yönlü, değişken alıştırmalarla mümkündür. Çok yönlü alıştırmalar yapılan spor türünün gerektirdiği yetenekleri içerir. Hareket tekrarları sürekli olarak arttırılmalı ve yeni hareketler öğrenilmelidir. Yeni öğrenmeler becerikliliği geliştirir.

 Beceriklilik alıştırmaları kuvvet, çabukluk ve dayanıklılık alıştırmalarıyla birlikte kombine bir şekilde uygulanmalıdır. Çünkü, temel dayanıklılık ve kuvvet, koordinatif yeteneklerdeki başarıyı belirler.

 Motorik sevk ve idare yeteneğini geliştirmek yüksek ( iyi ) koordinasyonu gerektirir. Bunda ise hareket varyasyonları ile başarılı olunabilir. Ayrıca, ek hareketler, daha yüksek hareket temposu veya yüksek kondisyonda istenir. Koordinasyonun zorluk derecesinin arttırılmasının yanında devamlı hareket değişikliği de ( istasyon, eşli veya rakiple ) becerikliliğin gelişimine etki eder. Motorik öğrenme yeteneğinin eğitimi tekrarlarla olabilir.

 Becerinin gelişiminde metodik davranışı gösterirken bölmek ( çözümlemek ) gereklidir. Önce kaba ( basit ) formdaki hareketler, daha sonra kompleks hareketler öğretilmelidir. Daha sonrada spor çeşidinin gerektirdiği hareket formlarına benzer tarzda çalışmalar ilave edilmelidir.


Zaciorski’ye göre ; sportif çalışmaların zorluğunu arttırmak motorik sevk ve idare yeteneğini geliştirmek için büyük hareket dakikliği ( akıcılığı ), karşılıklı koordinasyon ( ani beklenmeyen durumlar değişikliği gibi ) istenir.

 Öğrenme yeteneğini geliştirme çalışmaları sırasında ara vermeleri azaltmak için, yeni hareketlerden ( öğrenmelerden ) önce motorik öğrenme yeteneğinin geliştirilmesi ve yerleştirilmesi gereklidir.

 Öğrenme yeteneğinin geliştirilmesi, düzeltilmesi ve kolaylaştırılması için çabukluk antrenmanının yanında tekrar metodu uygulanmalıdır.
 Martin, beceriklilik antrenmanını dört ana başlık altında toplamıştır :

 1 . Değişik durumlarda ( vaziyet, pozisyon ) beceri antrenmanı,
 2 . Ek alıştırmalar yardımıyla beceri antrenmanı,
 3 . Uygun şartlar altında hareket değişikliğiyle beceri antrenmanı,
 4 . Karışık ( karmaşık ) öğrenme yani birçok ön ve ara istasyon aracılığıyla beceri antrenmanı.


Örnekler ;

 Metot : Alışılmamış Çıkış
 Örnek : Sırt sıçrama çukuruna dönük durumda geriye doğru duruştan uzun atlama

         Metot : Oyun Metodu
 Örnek : Atma, vurma ( itme, tekme, yumruk ) ,sıçrama ( bacak veya kol tercih etmeksizin )

         Metot : Tempo değişikliği
 Örnek : Yüksek veya alçak hareket sürati veya tempolu vuruş

         Metot : Alan Boyutlarında Değişiklik
 Örnek : Atma sporlarında daireyi küçültmek, kaleyi küçültmek, değişen uzaklıklar, vs.

         Metot : Ek Hareketler ve Değişik Tepkiler
 Örnek : Dönüşle birlikte sıçrama, değişik eşle mücadele



7687 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Psikofizik Parametreler - 26/08/2017
Psikofizik Parametreler
Hormon Tespitleri - 08/08/2017
Hormon Tespitleri
Teknik – Taktik Spor Dalları - 02/08/2017
Teknik – Taktik Spor Dalları/Oyun Türü Spor Dalları
KAN LAKTATININ BELİRLENMESİ - 08/01/2016
Çeşitli Spor Dallarında Kan Laktat Düzeyinin Önemi ve Kan Laktatının Belirlenmesi İle Performans Kontrolü İmkanları
SPOR – MOTOR TESTLERİ - 22/11/2015
Bireysel spor – motor yetenek ve beceri düzeyinin görgül olarak sınırlandırılabilir bir veya bir çok özelliğinin araştırılmasını amaçlayan ve standart koşullar altında uygulanabilen rutin bir yöntemdir.
Mekan Ölçüleri İle İlgili Enformasyonlar - 06/11/2015
Örneğin, eskrimde isabet derecesini belirlemek amacıyla, hedef tahtası taşıyan bir kukla hazırlanmış veya rakibin göğsünde bir hedef tahtası tespit edilmiştir.
PERFORMANS TEŞHİSİ - 12/10/2015
Spor antrenmanında üç değişik enformasyon sistemi vardır. Her üç yöntem de, antrenman kapsamlarının gözden geçirilerek kontrol edildiği ve değerlendirildiği bir antrenman düzenlemesine hizmet eder.
ENERJİ HAZIRLAMA MEKANİZMASI - 29/09/2015
Organizmanın yaşayabilmesi, sürekli olarak enerji ile beslenmesine bağlıdır.
ANTRENMAN, YORULMA VE YENİLENME - 26/03/2014
Antrenman, yorulma ve rejenerasyon bütünlüğüne değinilmeden önce, farklı terimleri anlamları itibarıyla birbirinden açık olarak ayırabilmek için, bir kavram açıklaması yapılmalıdır.
 Devamı