• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/TrabzonBasket
  • https://www.twitter.com/TrabzonBasket
  
Üyelik Girişi
Bölümler
Oğuz Zeytin
oguz.zeytin@gmail.com
BASKETBOL VE COĞRAFYA
29/01/2011

  

Oğuz Zeytin - CV ( Yazarın Önceki Yazıları ) zeytin@trabzonbasket.com


BASKETBOL VE COĞRAFYA

Avrupa’da basketbolun adı “sistem”, Amerika’da ise “yetenek”dir.

Avrupa’da okullar-ekollar vardır, Amerika’da ise parklar, sokaklar.

Avrupa için fundamental yani temel oyun bilgisi önemliyken, Amerika’da fizik ön plana çıkar.

Avrupa’daki “savunma sertliği” olgusu Amerika’ya geç sirayet etmiştir.

Avrupa’da seti oynarsınız, top 5 oyuncunun eline değer; Amerika’da topu takımın yıldızına verir, kenara çekilirsiniz (buna set dersiniz).

Ve daha fazlası…

Tüm bunları şunu için yazma gereği hissettim. Son günlerde Beko basketbol Ligi’nde rakiplerimize gelen oyuncuların haddi hesabı yok. Ve bunların tamamına yakını ABD’li.

Oyak Renalut’da Conroy, Waller, Mays; Mersin BŞB’de Grundy, Scales, Grier; Aliağa’da Hayes ve Hunter; Tofaş’da Rowe, Nichols; Bornova Bld.’de Collins, Smith, Ffriend; Erdemir’de Barbour ve Thomas; Antalya BŞB’de ise Henderson, Prince, Christopher, Buckman takımlarının büyük parçalarını oluşturuyor. Avrupalı oyunculara göre maliyetleri daha düşük olması Amerikalı oyuncuları tercih edilir kılıyor. Ve bu oyuncular da bireysel özellikleriyle birkaç maç kazanılmasını sağlıyor. Halbuki koca sezonda takım bir-iki maç devede kulak kalıyor.

Medical Park Trabzonspor’un yabancı tercihleri bu noktada yukarıdaki rakiplerinden ayrılıyor. Koç Sakota’yı ve oyun felsefesini inceldiğimizde kontrollü, topu paylaşan, tipik Orta Avrupa basketboluyla karşılaşıyoruz. Milosevic ve Rasic, kontrol oyununa uygun oyuncular. Diğer TBL takımlarındaki oyuncular gibi zıp zıp basketbolu oynamamaları bir eksiklik değil.

Peki, salona gelen seyirci bu oyundan ne kadar keyif alır? Özellikle basketbolu NBA All-Star maçlarından tanımış, bilmiş nesiller için sıkıcı olabilir. Çünkü onlar alley-ooplar, smaçlar, cross-overlar görmek isteyeceklerdir. Mesele de burada: Basketbol bu mu?

Basketbolda Sırp ekolü olarak nam salmış, tüm dünyaya oyuncu ihraç etmiş sistemden faydalanmak gerekir. Uzun vadeli planlar yapılırken, bu faktör göz önünde bulundurulmalıdır.



2472 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

TRABZON’DAN BİR KUPA GEÇTİ - 28/04/2015
Trabzon’dan bir kupa ve sayısız anı geçti üç günde. En sonda söyleyeceklerimle başlayayım: Teşekkürler Trabzonspor!
KARNE ZAMANI - 12/01/2015
Trabzonspor MP için karne zamanı geldi. Karnemizin şablonu biraz farklı olacak, detaya girmeden mini SWOT şeklinde analiz etmeyi uygun gördüm. Sözü uzatmadan başlayalım:
VEDA - 25/12/2011
Sevgili basketbolseverler, Dünkü Pınar KSK maçı ile ilgili yorumlarımı yazmam gerekirdi bu satırlarda. Ancak bizler basketbol konuşmaktan çok kişileri tartıştığımız için maçtan bahsetmeyeceğim.
CUMARTESİ YAZ – PAZAR KIŞ - 19/12/2011
2010 Haziran’ından bu yana Trabzonspor Basketbol Takımı ile ilgili izlenim ve düşüncelerimi siz değerli okuyucularımla paylaştım.
SİNAN ERDEM GÜNLÜĞÜ - 10/12/2011
TBF haftanın tüm karşılaşmalarını tek güne sıkıştırınca, bize de yayın piyangosundan saat 13:00 maçı çıktı. Ataköy’deki Sinan Erdem Spor Salonu’nda o saatteki maça yetişmek için şehrin diğer ucundan sabahın erken vaktinde yola koyuldum.
SON HUCÜM TARTIŞMASI - 08/12/2011
Trabzonspor Basketbol Takımı’nın Hacettepe Üniversitesi karşısında aldığı mağlubiyet sonrası en çok konuşulan/tartışılan başlık “son hücum”du.
DİRENİŞ VE HÜZÜN - 04/12/2011
Üç haftadan beri, Edirne’deki galibiyetten sonra Hacettepe Üniversitesi maçına odaklanmıştım. Banvit ve Galatasaray gibi zorlu dönemecin ardından yeni yabancıların takıma daha fazla uyum sağlayacağını düşünmüştüm.
ABDİ İPEKÇİ’DEN… - 28/11/2011
Bir yanda anlamsız deplasman yasakları… Diğer yanda Trabzonspor’umuzu izleme ve sessiz de olsa destekleme arzusu…
HACETTEPE’YE HAZIRLIK - 22/11/2011
Banvit… Ülkemizde 2000’li yılların en önemli basketbol organizasyonlardan biri, belki de en iyisi. Altyapılardaki doğru planlamaları, şirket-takım rol paylaşımındaki isabet “Banvit modeli”nden bahsedilmesini sağlıyor.
 Devamı